Poggyász szabályok

Ne feledjen el indulás előtt tájékozódni a csomagjaira vonatkozó előírásokról!
A légitársaságok poggyász szabályai és csomagolásra vonatkozó tanácsaink
kép forrása: shutterstock.com

Az utazás tervezésekor szinte mindenkiben felmerül a kérdés, mennyi csomagot is vihet magával egy repülőtúra? A vinni kívánt csomagok mennyiségét nem árt már a repülőjegy megvásárlásakor megtippelni, mivel a legtöbb esetben a legolcsóbb repjegyekhez nem dukál az ingyenesen feladható bőrönd.
 

Low cost légitársaságok :

Feladható poggyász : A fapados légitársaságok az áraikba egyáltalán nem kalkulálják bele a feladható csomag díját, ha bőröndöt is szeretnének vinni, annak felára van. A plusz csomagot már a repülőjegy megvásárlásakor is befoglalhatják és kifizethetik, de van rá mód, hogy ezt később, indulás előtt tegyék meg. Érdemes tudni, hogyha előre nem fizetik ki a plusz csomag feladásának árát, ezért a repülőtéren már jóval magasabb összeget kérnek el a légitársaságok.

Kézipoggyász : A fapados légitársaságok a gép fedélzetére felvihető kézipoggyászok tekintetében is szigorúak: ingyen egy darab, megszabott súlyú és méretű táskát engednek felvinni. A vámmentes boltban vásárolt áruknak is bele kell férnie ebbe a táskába, az ajándékokkal teli szatyor ugyanis már második táskának számíthat, amiért plusz pénzt kell fizetni. Ha a kézipoggyász csak pár centivel vagy dekával is átlépi a határt, a reptéren felárat kell fizetni és a kézipoggyászt csak feladható poggyászként, a csomagtérbe engedik betenni. A Wizzair légitársaságnál díjtalanul már csak egy igen kis méretű kézitáskát enged felvinni a gépre, ha normál méretű kézipoggyászt vinnének, azt a díj ellenében lehet lefoglalni.
 

Hagyományos légitársaságok :

Feladható poggyász : Menetrend szerinti légitársaságok esetében elterjedőben van a gyakorlat, hogy rövidtávú járatokon ( pl. európai járatokon vagy Amerikában a belföldi útvonalakon ) a legolcsóbb repülőjegy ár nem tartalmazzák a feladható bőrönd fuvardíját. A csomagfeladásért mindenképp fizetni kell, de a jegyvásárlás előtt mindenképpen tájékozódjanak, hogy melyik az olcsóbb megoldás:  a csomagot nem tartalmazó olcsóbb jegyárhoz külön poggyászjegyet venni vagy eleve egy csomagfeladást tartalmazó, drágább repülőjegyet venni.

Hosszú távú repülőutak esetén a jegy ára tartalmaz egy darab feladható bőröndöt, aminek a súlya legfeljebb 20-23 kg lehet ( légitársaságonként eltér, utazás előtt érdemes ezt megtudakolni ) és az útipoggyász 3 mérete is adott.  A szélessége + hosszúsága + magassága összesen 185 cm lehet. Ha a bőrönd körméretei megfelelőek, de nehezebb, mint a 20 vagy 23 kg, akkor a repülőtéren túlsúly díjat kell fizetni a csomag feladásakor. 32 kg-nál nehezebb bőröndöket viszont egyáltalán nem lehet feladni úti csomagként.

Ha szükség lenne egy második feladására bőröndre is, indulás előtti napig az utazási irodában kedvezőbb áron lehet ezt a szolgáltatást kifizetni, mint a reptéren, indulás előtt.

Kézipoggyász : Kézipoggyász tekintetében a menetrend szerinti légitársaságok jobbára egységes szabályokat alkalmaznak. A gépre fel lehet vinni egy db kézitáskát, amely 55 x 40 x 20 cm-nél nem lehet nagyobb és 8 kg-nál nem lehet nehezebb. Ettől eltérések lehetnek, így indulás előtt a méreteket mindenképp egyeztetni kell az utazási irodával vagy a légitársasággal. A kézipoggyász mellé még vihető egy kis retikül vagy autóstáska vagy laptoptáska is. A vámmentes boltban telepakolt szatyorért sem szólnak.

Business és first osztályon utazók számára a légitársaságok a fentieknél jóval több és nehezebb csomagot engednek feladni illetve a fedélzetre felvinni.

A Budapestről közlekedő légitársaságok poggyászinformációit itt találja.
 

Mi legyen a kézipoggyászban?

Minden, amire a repülőút során szükség van vagy értékes: iratok, kulcsok, telefon, gyógyszerek, a gyerek kedvenc játéka, ékszerek, elektronikai eszközök. Arra az esetre felkészülve, hogy a feladott bőrönd nem érkezik meg időben, jó ötlet egy napi váltás ruhát és mini kozmetikai termékeket is csomagolni. A kézipoggyászban nem szállíthatóak 1 dl-nél nagyobb folyadékok és krémek. Erre vonatkozó tájékoztatónkat itt találja.
 

Mi legyen a feladandó csomagban?

Például ruhák, cipők, ajándékok és nem törékeny dolgok. A feladandó bőröndbe nem javasoljuk, hogy értékes tárgyakat ( ékszerek, fényképező, telefon, elektronikai eszközök ) tegyenek. A bőrönd esetleges elveszése, megrongálódása esetén a légitársaság csak a személyes használati tárgyakra fizet kompenzációt, arra is csak meghatározott értékhatárig. A csomagokra érdemes kívül és belül is egy címkét elhelyezni, névvel, úti cél címével és telefonszámmal. Ilyen böröndcímkék irodáinkban és a repülőtéren a légitársaságok pultjainál is kérhetőek.
 

Csomag feladása a repülőtéren :

A check-in pultnál elveszik a bőröndöt, lemérik és a repülőjegyünk alapján kap egy szalagot, amely tartalmazza a csomag útját és csomag azonosítására is szolgál. Az utas megkapja a csomagjegy másolatát, amin a bőrönd azonosítója van. Ezt egészen addig meg kell őrizni, amíg a csomagot a végcélon sértetlenül át nem veszi. A csomag késése, elvesztése, rongálódás esetén ezzel az azonosítóval lehet a légitársaság segítségét kérni. A csomagot feladás előtt lakattal vagy számzárral le kell zárni, hogy ne nyíljon ki útközben.
 

Csomag felvétele a repülőtéren :

Érkezés után a reptéren kijelzőkön lehet megnézni, hogy a csomagokat hányas számú szalagnál vehetik fel. Miután megvannak a bőröndök, azokat ellenőrizni kell, hogy nem sérültek meg illetve nem nyitották ki azokat. Ha az egyik csomag nem érkezett meg, megsérült vagy eltűnt belőle valami, akkor még a repülőtéren, a légitársaságnál a csomag azonosítójával együtt kell írásban panaszt tenni.
 

Legfrissebb híreink a légiközlekedés világából:

Május 23-tól újabb légitársaság közlekedik Magyarország és Dél-Korea között!

A fülöp-szigeteki Cebu városa a legújabb ázsiai célállomás.

A LOT a nyári időszakra visszaállította közvetlen new york-i járatát!

2021. decemberétől újra eljuthatunk Floridába a lengyel légitársaság járatával.

5 top élményt biztosít utasainak az Emirates, ha december 20-ig Dubai repülőjegyet vásárol és március 31-ig történő utazásához!

Az Air Canada járata 2022. május 4-tól hetente háromszor közlekedik Torontó és Budapest között.

A Seychelle-szigetek március 25-től oltási státuszuktól függetlenül várja a magyar turistákat is!

2021. február 14-től két örömteli változás is életbe lép az Emirates budapesti útvonalán!

Privát lakosztályok az Emirates légitársaság Dubai - Male - Dubai útvonalán!

Utazzon az Emirates-szel, most repülőjegye mellé COVID-19 fedezettel bővített biztosítást kap!Korábbi híreink - Archívum >>>