Biztonsági előírások

Számos biztonsági előírást kell be kell tartanunk, ha repülőgéppel utazunk. Olvassa el útmutatónkat, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a repülőtéren!
Biztonsági előírások repülés eőtt és alatt
kép forrása: dreamstime.com
 
Biztonsági ellenőrzés
Amiket nem lehet szállítani
Veszélyes anyagok
Korlátozások folyadékokra, krémekre, zselékre
Vásárlás a repülőtereken
További biztonsági intézkedések
Ötletek, jótanácsok


A repülőjárat indulása előtt minden utas, illetve feladott- és kézipoggyász biztonsági ellenőrzésen esik át. Az utasok ruházatának és kézipoggyászának átvizsgálására a jegykezelés és az útlevél ellenőrzés után kerül sor. Az utasok egy mágnes kapun mennek át, kézipoggyászuk pedig egy röntgen berendezéssel világítják át. Az eljárás célja az, hogy semmiféle szúró-vágó eszköz, fegyver, vagy más, a repülés biztonságát veszélyeztető anyag, tárgy ne juthasson fel a gép fedélzetére.

Amennyiben az utasnál ilyen tárgyat találnak, azt az utasbiztonsági ellenőrzésnél elveszik. Az elvett tárgyakat - amennyiben szállítható – lezárt speciális borítékba teszik és a csomagtérbe viszik. Az elvett tárgyról jegyzőkönyv készül. Mivel ez az ellenőrzés általában az útlevél-ellenőrzés, vagyis az ország elhagyása után történik, nincs mód arra, hogy az utas visszamenjen a fel nem vihető tárgyat ismerősének átadni.

Kérjük, hogy az utasbiztonsági vizsgálatra várva ürítsék ki zsebeiket, vegyék le a felsőruházatukat (zakó, blézer, kabát, mellény stb.), derékszíjukat, cipőjüket és helyezzék a tárgyakat, ruhákat a műanyag tárolókba. A tárgyakkal teli tálcákat a kézipoggyásszal együtt helyezzék a röntgengép szalagjára. Ezt követően fáradjanak át a mágneses kapun. A biztonsági személyzet adott esetben kérheti a kézipoggyászok kinyitását, valamint a ruházat kézi átvizsgálását is.

A személyzet kéri a kézipoggyászba tett folyadékok felmutatását illetve, hogy a  laptopok és egyéb nagyobb elektronikai készülékeket vegyék ki a védőtokjukból.  Kérhetik az ilyen készülékek bekapcsolását is, hogy meggyőződhessenek azok rendeltetésszerű használatáról.

A személyek ellenőrzésekor használt korszerű röntgenkészülék nincs káros hatással az egészségre, a pacemaker-re és a celluloid fotóra sem.

 

Amiket nem lehet szállítani


Bizonyos tárgyak, anyagok veszélyeztetik a repülés biztonságát, ezért szállításuk még a feladott poggyászban sem megengedett. Hegesztő pisztolyt, szódásszifonba helyezhető patront, Scripto View típusú öngyújtót, camping gázt és dörzsgyújtós gyufát például tilos repülőgépen szállítani.

 

Veszélyes anyagok


Veszélyes anyagnak minősül a festék, az alkohol, a gázolaj, az öngyújtógáz, illetve minden olyan folyékony anyag, amelynek gyulladáspontja 150 F (65 °C) alatt van, gyúlékony folyadék, búvárpalack, vagy bármilyen nyomás alatt álló palack, stb. Ezek szállítására különleges szabályok vonatkoznak, részletekért az egyes légitársaságokhoz kell fordulni. A jegykezelőnek jogában áll visszautasítani minden tárgyat, amely nem felel meg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó követelményeknek.

Fegyverszállításra csak olyan fegyvertáska használható, amelyen jól látható a FIREARMS UNLOADED címke. Megfelelő csomagolású – ütésálló - dobozban legfeljebb 5 kg lőszer adható fel poggyászként. A légitársaságonként eltérő szabályokról érdemes előzetesen érdeklődni az ügyfélszolgálatnál.

forrás: http://bud.hu/utasok/biztonsag_regi/?article_hid=281

 

Korlátozások folyadékokra, krémekre, zselékre


"Budapest, 2006. november 2. - Új, szigorúbb utasbiztonsági szabályok lépnek életbe a Budapest Airporton 2006. november 6-án, hétfőn. Az új intézkedések az Európai Unió szabályzatával összhangban azt a célt szolgálják, hogy megvédjék az utasokat a folyadék-alapú robbanószerek fenyegetésétől.

Az új szabályok az EU, Norvégia, Izland és Svájc valamennyi repülőterére kötelezően érvényesek és vonatkoznak minden utasra, akik az EU valamely repüloteréről utaznak bármely célállomásra.

Az új biztonsági intézkedések korlátozzák a repülőterek ellenőrzési pontjain átvihető folyadékok, krémek és zselék mennyiségét.

Az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségő folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépek fedélzetére.
 • A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók
 • A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni
 • A folyadékokat tartalmazó zacskót fel kell mutatni a biztonsági ellenőrzésen az átvizsgáló személynek

Kötelesek vagyunk minden 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű folyadékot elvenni és megsemmisíteni!"
forrás: bud.hu
 

Folyadékok listája

 
 • Aeroszolos és golyós dezodorok
 • Csokoládé krémek
 • Krémek
 • Italok
 • Habok
 • Kenhető sajtok
 • Zselék
 • Folyékony ajakrúzsok
 • Folyadékos maszkok
 • Folyékony állapotú keverékek
 • Testápolók
 • Olajak
 • Paszták
 • Mogyoróvaj
 • Libazsír
 • Parfümök
 • Spray-k,
 • Levesek,
 • Szörpök, szirupok
 • Víz
 • Joghurt, és minden egyéb hasonló

Kivételek
 

A kézitáskában az utasok felvihetik a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a biztonsági átvizsgáláson ezek eredét és használatuk szükségességét igazolni kell.


 

Vásárlás a repülőtereken


Közvetlen járattal történő (átszállás nélküli) utazás esetén a biztonsági átvizsgálás után ugyanúgy lehet vásárolni, mint eddig. Az ellenőrzési pontokon túl, az utasok továbbra is bármilyen folyadékot (italt, parfümöt, stb) vásárolhatnak a repülőtéri boltokban, mennyiségi korlátozás nélkül.

Átszállás esetén az EU-s országok repülőtereinek tax free üzleteiben vagy onnan indulva a EU-s repülőgép fedélzetén vásárolt folyadékokat az utas magával viheti, de csak azzal a feltétellel, hogy a boltban speciálisan lezárt zacskót nem nyitja ki az átszálló reptér utasbiztonsági átvilágítása előtt. Ugyanez vonatkozik azon utasokra is, akik egynapos útra mennek és még ugyanazon a napon vissza is érkeznek.  Nem EU-s országok repülőtereinek tax free üzleteiben vagy onnan indulva a repülőgép fedélzetén vásárolt termékeket EU-s repülőtéren való átszálláskor, a biztonsági ellenőrzés során elkobozhatják.


 

További biztonsági intézkedések


Az utasoknak le kell venniük kabátjukat, zakójukat, blézerüket az utasbiztonsági átvizsgálásnál. A ruhadarabokat külön kell átvilágítani.
Valamennyi laptopot és nagyobb elektronikai készüléket ki kell venni a kézipoggyászból, és külön kell átvilágítani az utasbiztonsági ellenőrzés során.


 

Ötletek, jó tanácsok


A kellemetlenségek megelőzése érdekében utasainknak azt tanácsoljuk, hogy minden folyadékot a feladott poggyászba csomagoljanak.
Lehetőség szerint a járat indulása előtt két és fél órával érkezzenek meg Ferihegyre.
Az utasoknak idővel, maguknak kell biztosítaniuk a folyadékok szállítására alkalmas műanyag zacskót. Az első, bevezető hónapban azonban a Budapest Airport biztosítja a szükséges mennyiséget.
A gyors és zökkenőmentes utasbiztonsági ellenőrzés érdekében kérjük, kövesse az előírásokat.
Utasaink biztonsága a legfontosabb számunkra - köszönjük együttműködését, türelmét.

Legfrissebb híreink a légiközlekedés világából:

A Seychelle-szigetek március 25-től oltási státuszuktól függetlenül várja a magyar turistákat is!

2021. február 14-től két örömteli változás is életbe lép az Emirates budapesti útvonalán!

Privát lakosztályok az Emirates légitársaság Dubai - Male - Dubai útvonalán!

Utazzon az Emirates-szel, most repülőjegye mellé COVID-19 fedezettel bővített biztosítást kap!

A Lufthansa új partnerei ebben a Gate Gourmet, a dean&david és a Dallmayr lesznek.

Dubai, Jeddah, Riyadh, Damman és Bahrein visszakerül a Qatar Airways célállomásai közé!

Emirates Dubai
2021-ben az Emirates egyes A380-asainak fedélzetén már premium economy kabinban is utazhatunk!

A légitársaság utasai az Európán belüli járatokon Tom Kerridge Michelin-csillagos séf ételeit vásárolhatják meg.

Emirates Dubai
Több, mint 450 helyen várják extra kedvezmények az Emirates repülőjeggyel Dubai-ba érkezőket 2021. szeptember 30-ig.

A német légitársaság és partnerei rugalmas módosítási feltételekkel kedveznek utasaiknakKorábbi híreink - Archívum >>>