A Finnair átvette az első A350-es repülőgépét

A finn légitársaság képviselői október 7-én a toulousi Airbus gyárban ünnepélyes körülmények között vették át flottájuk új büszkeségét, az A350-es gépet.
A Finnair képviselői átveszik a légitársaság első A350-es gépét az Airbus toulouse-i gyárban
kép forrása: airbus.com / Airbus S.A.S 2015 by master films / P. Masclet

Így a Finnair lett az első európai légitársaság, amely átvehette új A350-es utasszállítóját az Airbustól. Pekka Vauramo, a légitársaság ügyvezetője szerint: "A légitársaság 92 éves történelmében ezzel egy új fejezet kezdődik. Az A350-es a repülés jövőjét jelenti, mellyel utasainknak teljesen új, még jobb utazási élményt tudunk nyújtani." Az Airbus repülőgépp gyártó elnök-vezérigazgatója, Fabrice Brégier büszke arra, hogy a Finnair -  amely egyike a legrégebbi légitársaságoknak - lett a francia géptípus első európai üzemeltetője. Az A350-es üzemanyagtakarékosan üzemeltethető és egyedülálló kényelmet nyújt az utasoknak, így kiválóan eszköze lesz a Finnair ázsiai terjeszkedésének.

A légitársaság 2023-ig összesen 19 db Airbus A350-est rendelt a gyártótól, melyből az első négyet még az év végéit átveszi. Az első finn A350-es 3 osztályos konfigurációban készült, benne 46 business, 43 komfort turista és 208 turista ülés kapott helyet.

képek forrása: finnair.emmi.fi

A Finnair A350-as gépeinek utasterét a finn dSign Vertti Kivi & Co. tervezőiroda álmodta meg. A vezető tervező, Vertti Kivi tervező elképzelése az volt, hogy az utastér megvilágítása a napszakhoz és a városokhoz is alkalmazkodni fog: például egy távol-keleti leszálláskor utastér narancsszínben ragyog, de Helsinkibe hazaérkezéskor már kék fény dereng majd.
 
képek forrása: finnair.com

Az A350-es ablakai más repülőgép-típusokénál nagyobbak lettek, így több természetes fényt engednek be az utastérbe. A kabin speciális LED-es világítása alkalmazkodik a külső környezethez és időzónához is, így csökkentve a időzónák átrepülése folytán fellépő kellemetlen körérzetet. Az utastér levegője 2-3 percenként kicserélődik a nagyteljesítményű, de huzatot nem okozó légtisztítóknak köszönhetően. Az előző generációs utasszállítókhoz képest az A350-asok takarékosabban és környezetkímélőbben üzemeltethetőek, mivel 25%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.

A Finnair A350-es gépeit a Nordic Sky fedélzeti szórakoztató rendszerével szerelik fel: minden ülés háttámljába érintőképernyő került, melyen a legújabb mozisikerek és klasszikus filmek tekinthetőek meg. A széles film- és zenekínálat mellett a Finnair A350-ához készült külön TV-csatorna műsora is elérhető, melyen a BBC, a National Geographic Cannel és Discovery Channel műsoraiból válogathatnak az utazók.
 
A Finnair A350-eseiben a Nordic Sky fedélzeti szórakoztató rendszere kapott helyett
kép forrása: finnair.emmi.fi

Kizárólag Finnair számára készített zeneválogatásokat a MixRadio zeneszolgáltató, melyben a legfrissebb slágerektől a klasszikus albumokig mindenki megtalálja a hangulának megfelelő zenét. A repülés ideje alatt egy külön csatornán nyomon követhetőek a repülés legfontosabb mozzanatai, például a gépre szerelt külső kamerák képe, a végcél időjárása és helyi ideje, de az is, hogy mikor hozzák végre a vacsorát. A Finnair A350-es gépin WiFi szolgáltatás is elérhető, amely business utasoknak, Finnair Plus Gold és Platinum törzsutasoknak illetve oneworld Sapphire and Emerald törzsutasoknak ingyenes, a többi utas számára díj ellenében érhető el.
 
A Nordic Sky képernyőjén megtalálhatóak a repülőút legfontosabb információi is
kép forrása: finnair.com

A Finnair A350-esének első kereskedelmi repülése október 9-én volt Helsinkiből Oslóba és Amszerdamba, mely bemutató cél szolgált. Az első hosszútávú repülésre november 21-én kerül sor, a gép november 21-én debütál a Helsinki - Shanghai útvonalon.

2015-10-15

A Finnair légitársaságról:

A Finnair a skandináv régió egyik legjelentősebb légitársasága. Elsősorban pontossága és fedélzeti kiszolgálásának színvonala miatt népszerű az utazók körében. A Skytrax szakmai szövetség World Airline Awards díját "Legjobb Észak-Európai Légitársaság" kategóriában 2010-2018. között minden évben elnyerte. A Finnair Európában több mint 100 úticélra, Ázsiában 19 és Amerikában 8 városba repül. A légitársaság központja a Helsinkiben található Vantaa nemzetközi repülőtér. A Finnair a Oneworld légitársasági szövetség tagja.

A Finnair légitársaság részletes bemutatkozása >>>

A Finnair legfrissebb repülőjegy akciói és hírei:

Tokió repülőjegy 166 800Ft, Bangkok repülőjegy 167 700Ft, Nagoja repülőjegy 167 700Ft, Oszaka repülőjegy 168 000Ft, Peking repülőjegy 174 000Ft!

Az eredetileg nyári szezonális járat ősztől egész évben közlekedni fog.

2019. decemberétől Sapporóba, 2020. március végétől a tokiói Haneda reptérre is jár a finn légitársaság.

Ezt a járatát 2020. nyarától indítja a finn légitársaság.

A finn légitársaság az új Daxing repülőtérre is közlekedik novembertől.

A Finnair sztárséf Tommy Myllymaki fogásaihoz a svéd együttesből Per Gessle szerzett háttérzenét!