Kushimoto a török-japán barátság jelképe

Egy különleges Turkish Airlines járat szállt le november 30-án a tokiói Narita repülőtéren, egy nappal a "Kainan (Ertuğrul) 1890" című film világpremierje előtt.
Kushimoto, a törok-japán barátság jelképe
kép forrása: turkishairlines.com

A török légitársaság Airbus 330-200-as különgépe az 1985-ös évben a légitársaságnál szolgálatot teljesítő DC-10-es géptípus festését kapta meg. Egy ilyen DC-10-es utasszállítóval 1985-ben az irak-iráni háború idején a Turkish Airlines 215 japánt menekített ki Teheránból. A 2015. november 30-i járaton ennek a mentő járatnak a személyzete is helyet foglalt.

A Turkish Airlines különjáratát a "Kainan (Ertuğrul) 1890" film bemutatásához időzítették. A film japán-török barátság 125 éve előtt tiszteleg és két eseményt dolgoz fel. Az első 1890-ben játszódik: a török Ertuğrul fregatt Japán partjainál tájfunba került és elsüllyedt. A wakayamai prefektúrában lévő Kushimoto falu lakosai a fregatt sok utasát mentették ki a tengerből. Ez a történet Törökországban igen népszerű, még az általános iskolások olvasókönyvébe is belekerült.

A második történethez 95 évet előre ugrunk az időben: 1985-ben, az irak-iráni háborúban a török légitársaság egy repülője 215 japánt mentett ki Teheránből, a teljes légtérzárral dacolva.

A 2015-ös év igen jelentős évszám a két ország kapcsolatai számára, mivel a Ertuğrul balesetének 125. és a teheráni japánok kimenekítésének 30. évfordulója is. A Törökország és Japán közötti 125 éves jó kapcsolatoknak és a két eseménynek emléket állítva a Turkish Airlines Kushimoto névre keresztelte egyik utasszállítóját.

A különleges járat november 30-án reggel 8:55-kor szállt le a tokiói Narita repülőgépen. Az eredeti, 1985-ös egyenruhájukba öltözött 30 évvel ezelőtti személyzetet Junichi Numata és Teruji Takahosi várta, két olyan japán utas, akiket 30 évvel ezelőtt ők mentettek ki Teheránból. A fogadó ceremónián Numata úr igen megható beszédet mondott: "Emlékezzünk arra, hogy 30 évvel ezelőtt, mi japánok, igen kétségbeejtő helyzetben maradtunk magunkra Teheránban, mivel egyetlen légitársaság sem akart minket elvinni. Annak ellenére, hogy Saddam Hussein azzal fenyegetett, hogy válogatás nélkül minden repülőre lőni fognak az iráni légtérben, a törökök repülőket indítottak, hogy minket kimentsenek. Törökország ezzel az életünket mentette meg. Nem lehetünk elég hálásak a török népnek."

A Turkish Airlines részéről Ahmet Harun Baştürk is méltatta a két nép közötti különleges, 125 éves barátságot, külön kiemelte a japán Kushimoto falu lakóinak és az 1985-ös török járat személyzetének bátorságát is. Katsumasa Tajima, Kushimoto polgármestere úgy nyilatkozott, hogy városuknak hatalmas megtiszteltetés, hogy a török légitársaság egyik gépe Kushimoto nevét kapta. Törökország japán nagykövete H.E. Mr. Ahmet Bülent Meric úgy nyilatkozott, hogy a két ország közötti igen különleges kapcsolatot a jövőben is ápolni szeretnék.

A Kushimoto névre keresztelt utasszállító a jövőben Isztambul és Oszaka Kansai között fog közlekedni.

2015-12-17

A Turkish Airlinesról:

A török nemzeti légitársaság, a Turkish Airlines egyike a világ legdinamikusabban fejlődő légitársaságainak. A társaság központja az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér. A Turkish Airlines jelenleg 318 utasszállítóval rendelkezik és 126 ország 316 városába repül. A török légitársaság 2011. és 2016. között minden évben elnyerte a Skytrax szervezet "Legjobb európai légitársaság" díját. A Star Alliance szövetség tagja és méltán hívják "Törökország felkelő csillagának is". A Turkish Airlines bemutatkozik

A Turkish Airlines legfrissebb repülőjegy akciói és hírei:

Isztambul repülőjegy 60 900Ft, Dubai repülőjegy 138 600Ft, New York 174 400Ft, Zanzibár 179 500Ft, Male, Maldív-szigetek repülőjegy 204 700Ft!

A fülöp-szigeteki Cebu városa a legújabb ázsiai célállomás.

A Turkish Airlines augusztusban három reggeli és négy esti járatpárt tervez indítani.

A török légitársaság júliusban két reggeli és három esti járatpárt tervez indítani.

2020. júniusától már három kanadai városba repül a török légitársaság.

2019. év végétől újabb kínai városba indít repülőjáratot a Turkish Airlines.