Skandináv barangolások az airberlinnel

Meseszép városok, érintetlen természet, az északi fény varázsa... jöjjön velünk Skandináviába!
Északi fény Izlandon
képek forrása: dreamstime.com, shutterstock.com

Ön kiválasztja kedvenc északi városát és a Vista megszervezi Önnek az utazást. A repülőjegy- és a szállásfoglalás mellett autóbérlést, színes fakultatív programokat, kedvezménykártyákat és igény esetén magyar idegenvezetőt is biztosítunk. Skandináv kalandjaihoz ajánljuk az airberlin légitársaság járatait, melyekkel egy berlini átszállással, kényelmes csatalakozásokkal ér el céljához.

Fedezze fel Észak-Európát velünk! A Vista és az airberlin a legszebb skandináv tájakat tárja Ön elé:

Koppenhágában a Nyhavn kikötő színes házai és az ott horgonyzó vitorlások mindenkinek ismerősek lehetnek, de a város sok más látványossággal is csábítja az utazókat. Az Amelienborg királyi palota és előtte az őrségváltás, a Kis Hableány szobor és mellette a csillag alakú erőd, a Kastellet, a Tivoli vidámparkja vagy éppen a Strøget, Európa leghosszabb sétáló utcájának üzletei mind kiváló programot biztosítanak. A város tobzódik a csodás épületekben és gasztronómiája is világhírű, gondoljunk csak a két Michelin-csillagos Noma étteremre, amely a hagyományos észak-európai konyha fogásait modern formában gondolja újra. Koppenhágában található Christiania, amely magát autonóm városrészként kezeli, a hivatalok pedig kommunaként ismerik el létezését. A várost kikötői és vízi útjai miatt sokan "Észak Velencéjeként" emlegetik, csakúgy, mint Stockholmot.
 
képek forrása: dreamstime.com, pixabay.com

Stockholm is bővelkedik vizekben, hiszen a svéd főváros számos szigetre települt és nevét azokról a farönk-szigetekről kapta, amelyre az első házakat építették. Az öblökkel és parkokkal teletűzdelt várost a Mälaren-tó és a Balti-tenger csodás szigetvilága öleli körbe, ennek köszönhetően egész évben tiszta a levegő. Stockholm nevezetességei az óvárosban (Gamla Stan) található királyi palota, a Storkyrkan (Nagytemplom) és az óváros színes házai. Innen sétányi távolságra van a Lovagok szigetén a Riddarholmskyrkan fekete, áttört-csipkés templomtornya; a Slussen, ahol a Mälaren-tó és a Balti-tenger vize ér össze egy zsilipnél; a Városháza, ahol minden évben a Nobel-díj átadó ünnepségét és a gálavacsorát rendezik. A város számos dombjáról lélegzetelállító a kilátás: a legjobb panorámákat talán a Katarinahissen felvonó teteje vagy a Djurgården-szigettel szembeni part nyújtja. A Djurgården-szigeten található a városi állatkert és minden skanzenek ősatyja, Skanzen, mely a hagyományos északi építészetből és életmódból ad ízelítőt. Ugyanitt van az Abba-múzeum és a Vasa-múzeum is. A Vasa múzeum egy 17. században elsüllyedt, majd a 20. században az öbölből kiemelt és tökéletesen helyreállított hadihajó köré épült. A városban rengeteg hajójárat közlekedik, a városon belül és a környező szigetvilágban remek hajókirándulásokat lehet tenni. A városi metróhálózat egyben a világ leghosszabb galériájaként is funkciónál: számos állomást helyi művészek díszítettek ki, így minden állomás teljesen máshogy néz ki. A Solna állomás falain piros égboltot ábrázóló tájképek díszítik, a Kungstradgarden tobzódik a színes falfestményekben és a meghökkentő szobrokban. A belvárostól metróval elérhető a Lidingö-szigeten található Millesgården, ahol a svéd szobrász, Karl Milles szobrait lehet megcsodálni - több méteres részszobrok egyensúlyoznak magas oszlopok telején, szinte csúfot űzve a fizikából.
 
képek forrása: dreamstime.com, shutterstock.com

Göteborg Svédország nyugati partján található nagyváros, vonzó kisvárosi életérzéssel. Svédország legnagyobb kikötője is itt található, a Volvo-gyár és az Ullevi sportstadion pedig nemzetközi hírű. Göteborg azonban mégsem egy ipari város képét mutatja: tele van parkokkal és botanikus kertekkel, a városközpontból pedig villamossal és komppal hamar elérhető a Göteborg környéki szigetvilág, amely népszerű kirándulóhely. Ingyenesen látogatható a Botanikus kert és a Slottskog park állatkertje, ahol fókákat, pingvineket, lovakat és kis szerencsével jávorszarvasokat is látni. Mindenképpen érdemes meglátogatni a Liseberg vidámparkot, ami lélegzetelállító, illetve a Volvo múzeumot sem érdemes kihagyni az autós világ szerelmeseinek. A város a tenger, egy folyó, egy csatorna és a tópart mellé települt, így gazdag lehetőséget kínál hajókázásra vagy vízi sportolásra is. Meleg nyarakon a Stora Delsjön vagy Harlanda Tjarn tavakban lehet fürdeni. Ha valaki a tengerben szeretne megmártózni, akkor a Askimsbadet homokos strandját keresse fel!

képek forrása: pixabay.com, shutterstock.com

Billund, a dán kisváros a Lego játékról lett híres. Itt található az eredeti Lego gyár központja és a Legoland. A népszerű építőkockáknak szentelt parkban rengeteg játék található, ha mindent ki akar próbálni valaki, érdemes két napot is rászánni. Az egész vidámpark profin megcsinált, nagyon gondozott, kulturált, tökéletesen tiszta. Igen népszerűek például a szellemház, a Polar Land hullámvasútja, a szellemház vagy a barlangvasút. A legkisebbektől a felnőttekig mindenki megtalálja a méretének és bátorságának megfelelő játékokat, hullámvasutakat. A park akár elektromos kisautókkal is bejárható, vagy a Monorail egysínű vasúttal magasból is megszemlélhető, melyik játékra szeretne még felülni az ember. Dánia második legnagyobb repülőtere a parktól nem messze található, gyalog 25 perc séta a reptértől a Legoland.
 
képek forrása: Legoland Billund

Az izlandi Reykjavik talán a világ legtisztább levegőjű fővárosa, bár neve első olvasásra nem erre utalna: "Füstölgő öböl". Egész Izland gazdag a geotermikus energiában, a szigeten lépten-nyomon látni, amint forró gőzök törnek elő a talajból. Ezt látták az első telepesek is, akik a városnak a nevét adták.

Izland természeti különlegességei sok turistát csábítanak: kihűlt vulkáni mezők, mára kialudt és nagyon is aktív vulkánok, meleg vizes medencék és gőzkitörések mindenhol. A Thingvellir nemzeti park adott helyet több mint ezer évvel ezelőtt a világ első parlamentjének. Geológiailag is a világ egyik legérdekesebb pontja a sziget: itt találkozik egymással (vagyis inkább egyre távolodik) az észak-amerikai és az eurázsiai földlemez. A két kéregdarab találkozása csodálatos geológiai formációknak ad otthont: a Gullfoss vízesésnek, a Kék Lagúna geotermikus hőerőmű által táplált szabadtéri termálfürdőjének (ahol a víz fehéres-világoskék színét az iszap adja). A fürdőben kitermelt iszapból kozmetikai szereket is készítenek, melyek számos bőrproblémára nyújtanak enyhülést. Az izlandi gejzírek "működés közben" is megcsodálhatóak, de nem ajánljuk a közvetlen testközelből való ismerkedést. A víz hőfoka ugyanis 80-100 fok körül van és figyelmeztetés nélkül lövell ki, akár tíz méter magasra is. A gejzíreknek "nevet adó" Geysir mára kimerült, inaktív, de tőle nem messze a Strokkur ("Köpülő") ma is másfél-két percenként tör ki a turisták nagy örömére. Az északi fényt jó esély van megtekinteni csillagfényes éjszakákon, akár Reykjavikból is.
 
képek forrása: dreamstime.com, shutterstock.com

Az airberlin már napi akár három gyors és kényelmes csatlakozást kínál utasainak Budapestről Koppenhágába, Stockholmba és Göteborgba, illetve napi 1-2 csatlakozási lehetőséget Helsinkibe, Billundba. Az airberlin a nyári főszezonban akár heti 7 csatlakozást kínál Budapestről Reykjavikba és már télen is heti 2 járattal el lehet jutni Izlandra.

2016-08-04

Az Airberlin légitársaságról:

Az airberlin Európa egyik vezető légitársasága. A sokszoros díjnyertes cég a világ 171 úticéljára szállít utasokat. 1979-es megalapítása óta mindegy 31,5 millióan léptek járataik fedélzetére. Az airberlin központja jelenleg a berlini Tegel repülőtér, ahová Budapestről közvetlen járattal is utazhatunk. Az Etihad légitársaság code-share partnere és a Oneworld légitársasági szövetség tagja.

Tudjon meg még többet az airberlinről az Airberlin légitársaság bemutatása oldalunkon!

Az Airberlin legfrissebb repülőjegy akciói és hírei:

Orlandoba repít az Airberlin!
A légitársaság május 6-tól a nyári szezonban új közvetlen járatot indít a floridai nyaralóhelyre.

Fedezze fel Ausztráliát az airberlin és Etihad légitársaságokkal!

Hihetetlen, de most már ennyiért is vásárolhat business repülőjegyet: New York 486 200Ft, Chicago 604 900Ft, Melbourne 898 100Ft!